Vintage Wardrobe

Ce inseamna "vintage"? Sau poate va intrebati ce inseamna "haine vintage"? Voi incerca, pe cat posibil, sa va explic acest concept, sa definesc ceea ce inseamna vintage autentic.

vintage

Ma ocup de vintage si de second hand inca din 1990, cand conceptul nici macar nu exista in Romania -  si acest lucru mi-a adus multe satisfactii atat in plan practic, cat si teoretic. Evident, partea cu "vanatoarea" este cea mai incitanta, sa cauti, sa scormonesti si sa gasesti acea piesa unica e minunat (si nu ma voi satura niciodata de aceasta operatiune!) insa chiar mai important decat atat este sa ajungi sa cunosti istoria unui articol, sa reusesti sa-l datezi, sa stii din ce material e facut si, daca ai posibilitatea, sa afli al cui a fost, cand l-a purtat... Haine vechi gasesti in orice second hand de la coltul strazii, insa vintage nu are de-a face cu asta.

Vintage se refera la "vechi" in acelasi sens in care este numit "vechi" un vin bun si de calitate (chestia asta e deja arhistiuta) - si cred ca nu si-ar dori nimeni sa bea otet, nu? In sensul strict al termenului vintage se refera la piese mai vechi de cincisprezece ani (cu exceptia creatiilor de designer care devin vintage dupa trei ani de la prezentarea colectiei si a reproducerilor - repro vintage - care imita piese din epoci precedente, fiind insa confectionate in prezent).


Sa fii pasionat de vintage nu inseamna doar sa cauti ci si sa intelegi ceea ce ai gasit. Ca si literatura comparata (domeniul de baza de care ma ocup de fapt), si vintage-ul (care este doar o pasiune si, ca orice pasiune, cere mult studiu si experienta) implica o multime de alte subdomenii - istoria modei, istoria mentalitatilor, istoria textilelor, tehnici de croitorie.

Domeniul vintage se divide in cinci mari categorii - ANTIQUE (piese ce au o vechime de cel putin o suta de ani ), VINTAGE PROPRIU-ZIS ( piese din perioada 1920-1970), RETRO (1970 - 1989), DESIGNER VINTAGE si REPRO VINTAGE. Nu voi insista insa asupra acestor categorii, mai multe detalii puteti gasi pe blogul meu YOUR VINTAGE POLICE insa toate aceste categorii le veti gasi prezente pe site-ul de fata.


Datarea unei piese vintage este esentiala pentru un colectionar (dar nu este unicul element prin care un articol sau altul pot fi considerate vintage) si tocmai din acest motiv dam o importanta majora - atat pe site, cat si pe cele doua bloguri, YOUR VINTAGE WARDROBE si YOUR VINTAGE POLICE - acestui aspect. Datarrile sunt extrem de riguroase pentru fiecare articol in parte, de multe ori fiind necesara consultarea cu alti colectionari sau cu specialisti in vintage atat din tara, cat si din strainatate. In aceeasi masura ne intereseaza insa si studiul materialelor (strans legat de multe ori de datare), stabilirea starii in care un articol sau altul se afla (nu tot ceea ce este vintage trebuie sa fie neaparat si purtabil, anumite piese sunt dstinate exclusiv colectionarilor sau pot reprezenta material de studiu), stabilirea masurilor (care pot varia foarte mult de la o tara la alta si, mai ales, de la o epoca la alta) si, nu in ultimul rand, gasirea acelor detalii care particularizeaza o anumita piesa.


Pentru mine a fost un proces destul de dificil sa ma hotarasc sa incep sa vand cate ceva din propria colectie (pentru ca toate piesele pe care le vedeti pe site provin din colectia mea personala) si a durat destul de mult pana am reusit sa iau aceasta hotarare - insa am descoperit ca ma bucura sa impartasesc si cu alte persoane aceasta pasiune. In decursul anilor volumul de articole a devenit exagerat de mare astfel incat, chiar daca as avea unde sa le tin, nu numai ca nu se pune problema de a le purta vreodata (in special din cauza faptului ca anumite piese au fost achizitionate pur si simplu pentru frumusetea lor, fara a se tine cont de masuri) dar nici macar nu am cum sa le admir in linsite si pace. Cu toate acestea imi aduc aminte de unde si cand am achizitionat fiecare articol - unele hainute sau bijuterii au povestile lor personale care le fac sa devina mai mult decat speciale.


Marea majoritate provin din Italia, de la targuri si magazine de specialitate, mai rar din magazine second hand, de pe ebay sau de pe site-uri din Europa si din Statele Unite, de la alti colectionari sau de la persoane private. O alta sursa - mai noua si care a inceput sa-mi trezeasca interesul din ce in ce mai mult - sunt targurile din Germania, Belgia si Olanda, in special pentru articole vintage  legate de arta populara. Nu exclud existenta unui vintage autohton insa in Romania sursele sunt aproape inexistente - noroc ca bunicile si mamele noastre au fost intotdeauna pastratoare asa ca ceva-ceva s-a mai salvat.

 

Este important sa stiu ca un lucru ajunge pe maini bune si nu exista satisfactie mai mare cand imi dau seama ca cineva se bucura de acel lucru (o descoperire noua in ceea ce ma priveste) - insa pentru a ajunge la acest rezultat am considerat necesar ca articolele sa fie reconditionate inainte de a ajunge la noii proprietari (acolo unde este nevoie, evident), spalate intr-o spalatorie specializata (mda, ideea mi-a venit dupa ce am distrus o rochita...) si dezinfectate (multa lume se mira de acest lucru insa, in special in ceea ce priveste incaltamintea, este absolut necesar, este o chestiune de igiena de la care nu fac rabat).


Exista evident si o parte a colectiei pe care nu voi putea sa o pun niciodata in vanzare (si pe care, cat de curand, sper sa vi-o pot prezenta pe site) - nu inseamna ca daca am decis sa ma despart de anumite piese colectia nu mai exista! Intre timp insa imi face placere sa deschid usile propriului dulap ca sa zic asa (de fapt e vorba de un dressing...) si sa va invit la scormonit impreuna printre vechituri care au o istorie. 


Din pacate acest magazin nu are caracter permanent, resursele fiind limitate. Vanzarile pe acest site au caracter ocazional si se vor incheia o data cu epuizarea lucrurilor de care doresc sa ma despart din garderoba personala.

Articolele prezentate aici fac parte din colectia mea personala si nu au fost achizitionate cu scopul de a fi vandute insa din pacate lipsa spatiului (si dorinta de a avea posibilitatea de a-mi lua noi piese pentru colectie) ma determina sa renunt la ele.
insa ma bucur ca vor ajunge pe maini bune, la alti iubitori de vintage care se vor bucura de ele.

Dupa varii incercari care, intr-o prima faza s-au limitat la expunerea unor piese pe photobucket (ideea era ca macar sa le vada cineva, nu sa le tin impachetate), mi-a venit ideea sa ma apuc sa mai dau din ele.  Am avut tentative cu bloguri, pe site-urile de vanzari gen okazii, mercador si altele asemenea, ba chiar, la un moment dat, mi-am facut cont pe Breslo. Insa, plecand de la ideea unui dressing virtual, am ajuns la concluzia ca cel mai bine era se le parchez pe toate pe un site. De aici si numele, Vintage Wardrobe, un dulap mare cu tot ce am si in care sa se poata uita orice iubitor de vintage. Si, ocazional, cine doreste sa si poata achizitiona cate ceva.

Trecand la chestiuni mai pragmatice (si din necesitatea de a lamuri ce si cum):

Acesta este un site personal iar vanzarea articolelor se face respectand urmatoarele articole din Codul Fiscal:

ART. 62
Venituri neimpozabile
În întelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
m)  veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare şi/sau aurului financiar prevăzute la cap. V - Venituri din investiţii, precum şi altele decât cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

ART. 78
Definirea veniturilor din alte surse
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadreaza în categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol. norme:
152. În aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, în aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice:
- veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hârtie, sticla si altele asemenea si care nu provin din gospodaria proprie;


PRESS


VINTAGE WARDROBE IN ADEVARUL

VINTAGE WARDROBE PE FEMINIS.RO

SENSO TV

REVISTA CAPITAL

VINTAGE WARDROBE LA ANTENA 2

ANTENA 2 DIN NOU

SENSO TV

CATCHY.RO

BUSINESS24

http://modasicevamaimult.blogspot.ro/2012/11/fashion-fair-v-for-vintage-escapade.html

http://www.lachicboutique.ro/palarii-accesorii-super-chic/

http://www.stiri-evenimente.ro/lifestyle/fenomenul-vintage-stil-clasic-si-fascinant-prezent-si-in-romania.html

MAI MULTE DESPRE VINTAGE IN GENERAL PE VINTAGE POLICE

SI MAI MULTE DESPRE NOI, AICI

FOTOGRAFII DE LA TARGURI

 

 

Cam asta ar insemna VINTAGE.

CONTACT: CRISTINA DEUTSCH, CONTACT@VINTAGEWARDROBE.RO sau YOURVINTAGEWARDROBE@GMAIL.COM, TELEFON:0722378416