Vintage Wardrobe

Ce înseamnă "vintage"? Sau poate vă întrebați ce înseamnă "haine vintage"? Voi încerca, pe cât posibil, să vă explic acest concept, să definesc ceea ce înseamnă vintage autentic.

vintage

Mă ocup de vintage și de second hand încă din 1990, când conceptul nici măcar nu există în România -  și acest lucru mi-a adus multe satisfacții atât în plan practic, cât și teoretic. Evident, partea cu "vânătoarea" este cea mai incitantă, să cauți, să scormonești și să găsești acea piesă unică e minunat (și nu mă voi sătura niciodată de această operațiune!) însă chiar mai important decât atât este să ajungi să cunoști istoria unui articol, să reușești să-l datezi, să știi din ce material e făcut și, dacă ai posibilitatea, să afli al cui a fost, când l-a purtat... Haine vechi găsești în orice second hand de la colțul străzii, însă vintage nu are de-a face cu asta.

Vintage se referă la "vechi" în același sens în care este numit "vechi" un vin bun și de calitate (chestia asta e deja arhistiută) - și cred că nu și-ar dori nimeni să bea oțet, nu? În sensul strict al termenului vintage se referă la piese mai vechi de cincisprezece ani (cu excepția creațiilor de designer care devin vintage după trei ani de la prezentarea colecției și a reproducerilor - repro vintage - care imită piese din epoci precedente, fiind însă confecționate în prezent).

Să fii pasionat de vintage nu înseamnă doar să cauți ci și să înțelegi ceea ce ai găsit. Ca și literatura comparată (domeniul de bază de care mă ocup de fapt), și vintage-ul (care este doar o pasiune și, ca orice pasiune, cere mult studiu și experiența) implică o mulțime de alte subdomenii - istoria modei, istoria mentalităților, istoria textilelor, tehnici de croitorie.

Domeniul vintage se divide în cinci mari categorii - ANTIQUE (piese ce au o vechime de cel puțin o sută de ani ), VINTAGE PROPRIU-ZIS ( piese din perioada 1920-1970), RETRO (1970 - 1989), DESIGNER VINTAGE și REPRO VINTAGE. Nu voi insista însă asupra acestor categorii, mai multe detalii puteți găsi pe blogul meu YOUR VINTAGE POLICE însă toate aceste categorii le veți găsi prezențe pe site-ul de față.

Datarea unei piese vintage este esențială pentru un colecționar (dar nu este unicul element prin care un articol sau altul pot fi considerate vintage) și tocmai din acest motiv dăm o importanță majoră - atât pe site, cât și pe cele două bloguri, YOUR VINTAGE WARDROBE și YOUR VINTAGE POLICE - acestui aspect. Datările sunt extrem de riguroase pentru fiecare articol în parte, de multe ori fiind necesară consultarea cu alți colecționari sau cu specialiști în vintage atât din țară, cât și din străinătate. În aceeași măsură ne interesează însă și studiul materialelor (strâns legat de multe ori de datare), stabilirea stării în care un articol sau altul se află (nu tot ceea ce este vintage trebuie să fie neapărat și purtabil, anumite piese sunt dștinate exclusiv colecționarilor sau pot reprezenta material de studiu), stabilirea măsurilor (care pot varia foarte mult de la o țară la alta și, mai ales, de la o epocă la alta) și, nu în ultimul rând, găsirea acelor detalii care particularizează o anumită piesă.

Pentru mine a fost un proces destul de dificil să mă hotărăsc să încep să vând câte ceva din propria colecție (pentru că toate piesele pe care le vedeți pe site provin din colecția mea personală) și a durat destul de mult până am reușit să iau această hotărâre - însă am descoperit că mă bucură să împărtășesc și cu alte persoane această pasiune. În decursul anilor volumul de articole a devenit exagerat de mare astfel încât, chiar dacă aș avea unde să le țin, nu numai că nu se pune problema de a le purta vreodată (în special din cauza faptului că anumite piese au fost achiziționate pur și simplu pentru frumusețea lor, fără a se ține cont de măsuri) dar nici măcar nu am cum să le admir în linșite și pace. Cu toate acestea îmi aduc aminte de unde și când am achiziționat fiecare articol - unele haine sau bijuterii au poveștile lor personale care le fac să devină mai mult decât speciale.

Marea majoritate provin din Italia, de la târguri și magazine de specialitate, mai rar din magazine second hand, de pe ebay sau de pe site-uri din Europa și din Statele Unite, de la alți colecționari sau de la persoane private. O altă sursă - mai nouă și care a început să-mi trezească interesul din ce în ce mai mult - sunt târgurile din Germania, Belgia și Olanda, în special pentru articole vintage  legate de artă populară. Nu exclud existența unui vintage autohton însă în România sursele sunt aproape inexistente - noroc că bunicile și mamele noastre au fost întotdeauna păstrătoare, așa că ceva-ceva s-a mai salvat.

Este important să știu că un lucru ajunge pe mâini bune și nu există satisfacție mai mare când îmi dau seama că cineva se bucură de acel lucru (o descoperire nouă în ceea ce mă privește) - însă pentru a ajunge la acest rezultat am considerat necesar ca articolele să fie recondiționate înainte de a ajunge la noii proprietari (acolo unde este nevoie, evident), spălate într-o spălătorie specializată (mda, ideea mi-a venit după ce am distrus o rochiță...) și dezinfectate (multă lume se miră de acest lucru însă, în special în ceea ce privește încălțămintea, este absolut necesar, este o chestiune de igienă de la care nu fac rabat).

 

Există evident și o parte a colecției pe care nu voi putea să o pun niciodată în vânzare (și pe care, cât de curând, sper să vi-o pot prezenta pe site) - nu înseamnă că dacă am decis să mă despart de anumite piese colecția nu mai există! Între timp însă îmi face plăcere să deschid ușile propriului dulap ca să zic așa (de fapt e vorba de un dressing...) și să vă invit la scormonit împreună printre vechituri care au o istorie. 


Din păcate acest magazin nu are caracter permanent, resursele fiind limitate. Vânzările pe acest site au caracter ocazional și se vor încheia o dată cu epuizarea lucrurilor de care doresc să mă despart din garderoba personală.

Articolele prezentate aici fac parte din colecția mea personală și nu au fost achiziționate cu scopul de a fi vândute însă din păcate lipsa spațiului (și dorința de a avea posibilitatea de a-mi lua noi piese pentru colecție) mă determină să renunț la ele.
însă mă bucur că vor ajunge pe mâini bune, la alți iubitori de vintage care se vor bucura de ele.


După varii încercări care, într-o primă fază s-au limitat la expunerea unor piese pe photobucket (ideea era ca măcar să le vadă cineva, nu să le țin împachetate), mi-a venit ideea să mă apuc să mai dau din ele.  Am avut tentative cu bloguri, pe site-urile de vânzări gen okazii, mercador și altele asemenea, ba chiar, la un moment dat, mi-am făcut cont pe Breslo. Însă, plecând de la ideea unui dressing virtual, am ajuns la concluzia că cel mai bine era se le parchez pe toate pe un site. De aici și numele, Vintage Wardrobe, un dulap mare cu tot ce am și în care să se poată uita orice iubitor de vintage. Și, ocazional, cine dorește să și poată achiziționa câte ceva.

Trecând la chestiuni mai pragmatice (și din necesitatea de a lămuri ce și cum):

Acesta este un site personal iar vânzarea articolelor se face respectând următoarele articole din Codul Fiscal:ART. 62
Venituri neimpozabile
În întelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
m)  veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare şi/sau aurului financiar prevăzute la cap. V - Venituri din investiţii, precum şi altele decât cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

ART. 78
Definirea veniturilor din alte surse
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadreaza în categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol. norme:
152. În aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, în aceasta categorie se includ, de exemplu, urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice:
- veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hârtie, sticla si altele asemenea si care nu provin din gospodaria proprie;


PRESS


VINTAGE WARDROBE IN ADEVARUL

VINTAGE WARDROBE PE FEMINIS.RO

SENSO TV

REVISTA CAPITAL

VINTAGE WARDROBE LA ANTENA 2

ANTENA 2 DIN NOU

SENSO TV

CATCHY.RO

BUSINESS24

http://modasicevamaimult.blogspot.ro/2012/11/fashion-fair-v-for-vintage-escapade.html

http://www.lachicboutique.ro/palarii-accesorii-super-chic/

http://www.stiri-evenimente.ro/lifestyle/fenomenul-vintage-stil-clasic-si-fascinant-prezent-si-in-romania.html

MAI MULTE DESPRE VINTAGE ÎN GENERAL PE VINTAGE POLICE

SI MAI MULTE DESPRE NOI, AICI

FOTOGRAFII DE LA TARGURI

 

 

Cam asta ar însemna VINTAGE.

CONTACT: CRISTINA DEUTSCH, CONTACT@VINTAGEWARDROBE.RO sau YOURVINTAGEWARDROBE@GMAIL.COM, TELEFON:0722378416